Zenei gyűjtemények Magyarországon

Nemzeti könyvtár

Országos szakkönyvtár

Közkönyvtárak zenei gyűjteményei

Békéscsaba

Budapest:

Debrecen

Eger

Győr

Kecskemét

Miskolc

Pécs

Salgótarján

Szeged

Felsőoktatási intézmények könyvtárai

Zeneiskolák könyvtárai

Tudományos intézmények könyvtárai

Művészeti intézmények gyűjteményei

  • Magyar Állami Operaház, Emléktár. Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 22.

Tel.: +36 1 81 47 104, Mobil: +36 309 821 119, e-mail: karczagmarton@opera.hu

Az Operaház Emlékgyűjteménye a legrégebben fennálló és folyamatosan működő színházi archívum hazánkban. Igen jelentős 19. századi forrásanyagot őriz.

A színház vezetői már az intézmény megnyitása óta törekedtek arra, hogy a színház múltjának emlékeit megőrizzék, hiszen a Nemzeti Színházból már ekkor jelentős anyag került át az Operaházba. 1925-ben Radnai Miklós igazgató megbízására összegyűjtötték házon belül a színház történetére vonatkozó emlékeket és felhívást intéztek egykori tagokhoz és operabarátokhoz, hogy a birtokukban levő relikviákat engedjék át az Operaháznak. A legnagyobb adományozó Ernst Lajos volt, aki jelentős színháztörténeti gyűjteményéből 125 tételt adott át, ezek máig a gyűjtemény legértékesebb részei. Az első kiállítás 1930 októberében nyílt meg a második emeleti páholyfolyosóról nyíló két helyiségben, ez alkalomból kiadták a gyűjtemény részletes katalógusát is (A Magyar Királyi Operaház Emlékgyűjteményének tárgymutatója. Budapest, 1930). A gyűjtemény egyes darabjait tematikus kiállítások formájában illetve az Operaház kiadványaiban azóta is folyamatosan mutatjuk be. Ez a törzsanyag hagyatékokból, ajándékokból azóta is gyarapszik – vásárlásra a kezdetektől fogva nem nagyon volt lehetőség: az anyag mindössze egy százaléka került be ily módon.

A gyűjteményt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2007-ben védetté nyilvánította.

Az Emlékgyűjteményben az alábbi forrástípusok találhatók meg: színlapgyűjtemény, fényképgyűjtemény, szcenikai és képzőművészeti gyűjtemény, kéziratgyűjtemény, egyik legértékesebb része a kritikagyűjtemény, melyben kezdetektől megtalálható az Operaházra vonatkozó sajtóanyag. A közelmúltban az Emlékgyűjtemény kezelésébe került az Operaház értékes szcenikai könyvtára is.

Az Operaház felújítása miatt jelenleg az anyag legnagyobb részét külső raktárban tároljuk, és ez alatt az idő alatt kutatók, szakdolgozók számára sem tudunk kutatási lehetőséget biztosítani.